Rafinerija nafte Rijeka započinje s proizvodnjom početkom rujna

  • Nakon obustave rada uslijed požara, RNR se vraća u proizvodnju
  • Očevid potvrdio uzrok požara, izvršena procjena štete
  • Usvojene mjere poboljšanja

Zagreb, 28. kolovoza 2014.– Nakon požara koji se 17. kolovoza 2014. dogodio na Postrojenju atmosferske destilacije i posljedične obustave rada, Rafinerija nafte Rijeka započinje s proizvodnjom početkom rujna. Rezultati očevida potvrdili su kako je uzrok požara propuštanje atmosferskog ostatka na drenažnom čepu kućišta jedne od pumpi nakon čega je uslijedilo samozapaljenje atmosferskog ostatka. Uzrok popuštanja čepa je oštećenje navoja na kućištu, najvjerojatnije uzrokovano korozijom. Pri redovitom održavanju pumpe, kojeg je dio obavljen u kolovozu ove godine, nisu zabilježena bilo kakva odstupanja stanja opreme koje bi ukazivala na potencijalnu opasnost. Šteta uzrokovana požarom procjenjuje se na 750 tisuća kuna.

Sukladno analizi Inspekcije zaštite okoliša, a koja je izvršena 18. kolovoza, vidljivo je da nije došlo do prekoračenja graničnih vrijednosti niti za jedan mjereni parametar. Kao posljedica požara, došlo je do neznatnog onečišćenja tla oko sustava zahvaćenog vatrom, a koje je prikupljeno i zbrinuto putem ovlaštene tvrtke za zbrinjavanje otpada, o čemu je također obaviještena Inspekcija zaštite okoliša. Obzirom kako se svaki procesni incident analizira s ciljem daljnjih poboljšanja sustava i sigurnosti, Rafinerija nafte Rijeka usvojila je nakon analize požara mjere za poboljšanje kao što su unaprjeđenje zaštite od korozije, unaprjeđenje programa ispitivanja ispravnosti pumpi i dodatno unapređenje suradnje s Javnom vatrogasnom postrojbom Primorsko goranske Županije.

Podsjećamo, požar koji je izbio u 22.15 sati ugašen je u najkraćem roku zahvaljujući pravovremenoj intervenciji Ininih vatrogasnih postrojbi uz podršku Javne vatrogasne postrojbe Grada Rijeke. Opskrba tržišta Ininim gorivima ni na koji način nije bila ugrožena ovim incidentom.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 449 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument