Svečano otvorena izložba „Joan Miró – remek-djela iz Fondacije Maeght“

  • Svečano obilježavajući svoju 50. obljetnicu, INA ljubiteljima kulture u Hrvatskoj po prvi put donosi djela slavnog katalonskog umjetnika
  • Izložba otvorena  za posjetitelje od 2. listopada 2014. do 8. veljače 2015.

Zagreb, 1. listopada 2014.- Sinoć je u Umjetničkom paviljonu u Zagrebu s početkom u 20 sati svečano otvorena izložba „Joan Miró- remek-djela iz Fondacije Maeght“ pod generalnim sponzorstvom Ine, a u prisutnosti predsjednika Republike Hrvatske, dr. sc. Ive Josipovića te brojnih drugih uglednika i dužnosnika. U sklopu izložbe posjetitelji Umjetničkog paviljona  imat će priliku uživati u 40 slika, skulptura, litografija i tapiserija ovog slavnog katalonskog umjetnika.

Obraćajući se prisutnima, g. Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine, rekao je „Lijepo je kad u istoj godini imamo dva tako važna događaja – u Hrvatsku dolaze neprocjenjiva djela umjetnika koji je svojim stvaralaštvom obilježio prošlo stoljeće dok istovremeno najveća hrvatska kompanija INA slavi 50. obljetnicu svog djelovanja. Uistinu je veliko zadovoljstvo vidjeti kako je uspješna suradnja Ine i Umjetničkog paviljona u Zagrebu dovela djela jednog od umjetnika koji su stvarali modernu umjetnost i posebna je čast podržati izložbu koja predstavlja sjajnu krunu svih naših ulaganja u kulturu“.

Miró, koji je uz Picassa obilježio umjetnost 20. stoljeća, uz slikarstvo je bio i  izvanredan kipar te će na izložbi naglasak biti upravo na njegovim skulpturama. I iako su neka djela Miróa u obliku grafičkih listova bila izlagana u Hrvatskoj početkom 70-ih i krajem 80-ih godina prošloga stoljeća, ova izložba donosi hrvatskoj publici „pravog“ Miróa predstavljajući njegove originalne slike, skulpture, litografije, keramika i tapiserije. Posjetitelji će imati priliku pratiti rođenje i evoluciju Miróovih skulptura nastalih u razdoblju od ranih 60-ih godina prošloga stoljeća, kada se počeo ozbiljnije zanimati za ovaj oblik likovnog izražavanja, do samih početaka 80-ih.

Izložba je za posjetitelje otvorena od 2. listopada 2014. do 8. veljače 2015.

O INA Grupi
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 449 benzinskih postaja u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR          
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument