U godini dana građani na Ini predali više od tri tone otpadnog jestivog ulja

  • INA nastavlja s pružanjem nove „zelene“ usluge na odabranim maloprodajnim mjestimau središnjoj Hrvatskoj
  • INA s partnerom Agroproteinkom pokrenula predavanja kako bi osvijestila potrebu recikliranja otpada kod djece

Zagreb, 17. listopada 2018.–Godinu dana nakon uvođenja nove „zelene“ usluge na odabrana maloprodajna mjesta Ine, kupci i građani na njima su odložili više od tri tone otpadnog jestivog ulja. Prve su to količine takvoga ulja u Hrvatskoj koje su prikupila kućanstva te će ono, umjesto u odvodu i okolišu, završiti u recikliranju. 

Najviše otpadnog jestivog ulja u proteklih godinu dana predali su građani zagrebačke četvrti Trešnjevka, više od 340 kilograma, slijede  Varaždinci s 330 prikupljenih kilograma, a po 290 kilograma prikupljeno je u Čakovcu te zagrebačkom kvartu Maksimir. Visoku razinu ekološke osviještenosti pokazali su i stanovnici Kutine, Koprivnice te zagrebačkih kvartova Vrapče i Dugave, s po više od 200 kilograma recikliranog otpadnog jestivog ulja na Ininim maloprodajnim mjestima.

„Zahvaljujemo našim vjernim kupcima i ostalim građanima što su prepoznali novu uslugu Ine. Otpadno jestivo ulje korisna je sirovina i mjesto joj nije u odvodu. Trenutačno kompanija razmatra opcije kako bi proširili ovu uslugu i u ostale krajeve Hrvatske te smo u tu svrhu aplicirali projekt na LIFE program Europske unije putem kojega se financiraju ekološki projekti.“ izjavila je Vesna Kučan Polak, voditeljica ovog pilot-projekta Ine.

Kućanstva u Hrvatskoj, za razliku od restorana, nemaju zakonsku obvezu prikupljati otpadno jestivo ulje, no njegovim se recikliranjem pridonosi očuvanju okoliša. Takvo ulje korisna je sirovina u proizvodnji bio goriva, a u prirodi, iako razgradivo, privremeno može zagaditi tlo i vode te ugroziti životinjski svijet. Kako bi to osvijestila kod djece i njihovih roditelja INA je u suradnji s Agroproteinkom, partnerom na projektu, u proteklom razdoblju održala niz predavanja u osnovnim školama i vrtićima, a promociju projekta podržali su i članovi benda Opća Opasnost.

Više o projektu potražite na internetskim stranicama Ine.

Foto: Igor Soban/PIXSELL

O INA Grupi 
INA Grupa ima vodeću ulogu u naftnom poslovanju u Hrvatskoj te značajnu ulogu u regiji u istraživanju i proizvodnji nafte i plina, preradi nafte te distribuciji nafte i naftnih derivata. INA Grupu čini više ovisnih društava u potpunom ili djelomičnom vlasništvu INA, d.d. Sjedište Grupe nalazi se u Zagrebu, Hrvatska. U području istraživanja i proizvodnje nafte i plina, INA danas posluje, osim u Hrvatskoj, u Angoli i Egiptu. Prerada nafte odvija se u Ininim rafinerijama nafte; RN Rijeka i RN Sisak, dok se regionalna maloprodajna mreža sastoji od 496 maloprodajnih mjesta u Hrvatskoj i u susjednim zemljama.

PR             
Avenija Većeslava Holjevca 10, Zagreb
Tel:  01 6450 552|Fax: 01 6452 406| @: pr@ina.hrPriloženi dokument