Više od 2,5 milijarde kuna dobiti iz osnovne djelatnosti INA Grupe u prvih šest mjeseci

Zagreb, 30. srpnja – INA Grupa ponovno je ostvarila odličan rezultat iz operativnih aktivnosti dosegnuvši EBITDA[1], bez jednokratnih stavki[2], od 4.093 milijuna kuna u prvoj polovici 2011. godine, što je porast od 87% u odnosu na prvih šest mjeseci 2010. godine, a dobit iz osnovne djelatnosti, bez jednokratnih stavki, više se nego udvostručila u prvih šest mjeseci 2011. godine dosegnuvši 2.507 milijuna kuna. Neto dobit INA Grupe u prvoj polovici 2011. godine, obilježila je značajan napredak u odnosu na isto razdoblje prošle godine te je iznosila 1.946 milijuna kuna u odnosu na 108 milijuna kuna neto gubitka ostvarenog u prvoj polovici 2010.

Poboljšani rezultati reflektiraju napredak operativnog poslovanja ključnih segmenata, pozitivan utjecaj realiziranih ključnih strateških investicijskih projekata kao i općenito boljeg vanjskog okruženja.

“Iza Ine je još jedno uspješno tromjesečje u kojem dobri rezultati pokazuju povratak profitabilnosti i stvaranju vrijednosti dioničarima. Ukratko rezultati pokazuju da je Istraživanje i proizvodnja ostvarila snažan rezultat iz osnovne djelatnosti podržan ključnim projektima koji ostvaruju vidljivi povrat kroz povećanu proizvodnju. Segment Rafinerije i marketinga još uvijek je pod utjecajem neujednačenog okruženja sa smanjenim prosječnim rafinerijskim maržama, no poboljšanim rafinerijskim maržama na dijelu proizvoda. Ključne aktivnosti segmenta bit će usmjerene na stabilizaciju aktivnosti i nastavak investicija u sustav prerade usmjerenih na stvaranje nove vrijednosti te optimizaciju tržišta kako bi se ojačala konkurentnost i tržišna pozicija.

Nakon stabilizacije poslovanja od prethodnih godina i dovršenja pojačanog investicijskog ciklusa usmjereni smo na daljnja unapređenja efikasnosti poslovanja, te pronalaska područja za nove investicijske prilike. Stoga je INA usmjerena na ključne investicijske projekte, uključujući i razradu projekata istraživanja i proizvodnje u Siriji i na Sjevernom Jadranu, te na korištenje mogućnosti u istraživanju u kopnenoj Hrvatskoj. Program investicija za stvaranje vrijednosti u rafinerijama nastavlja se uz modernizaciju i revitalizaciju mreže benzinskih postaja koja će do kraja 2011. godine obuhvatiti oko 50 postaja.“ – rekao je g. Zoltán Áldott, predsjednik Uprave Ine.

 


[1] EBITDA: dobit prije oporezivanja, kamata, deprecijacije i troškova
amortizacije
[2] Jednokratne stavke se odnose na umanjenje vrijednosti imovine,vrednovanje zaliha,  odgođeni porez, rezerviranja, otpremnine i jednokratni prihodPriloženi dokument