Potpisano pismo namjere s ciljem realizacije projekta znanstveno-tehnologijskog parka STEP 2

POTPISANO PISMO NAMJERE S CILJEM REALIZACIJE PROJEKTA ZNANSTVENO-TEHNOLOGIJSKOG PARKA STEP2

Gradonačelnik Rijeke Vojko Obersnel, predsjednik Uprave Ine Zoltán Áldott, član Uprave Ine Ivan Krešić te rektorica Sveučilišta u Rijeci Snježana Prijić Samaržija potpisali su danas u Rijeci pismo namjere o dugotrajnom korištenju lokacije Rijeka Mlaka s ciljem revitalizacije područja nekadašnje Rafinerije nafte Mlaka i realizacije projekta Znanstveno-tehnologijskog parka STEP2.

Uprava Ine odabrala je poslovnu ideju koju su na natječaj „Prostor za vaše ideje“ raspisan 2014. godine s namjerom prikupljanja prijedloga poslovnih ideja o stavljanju u funkciju više lokacija, dostavili Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci.
Tom poslovnom idejom Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci predložena je suradnja Ine, Grada Rijeke i Sveučilišta u Rijeci, te mogućih drugih pravnih subjekata, radi razvijanja lokacije nekadašnje Rafinerije nafte Rijeka Mlaka i osnivanja Znanstveno-tehnologijskog parka, temeljenog na znanju, novim tehnologijama i kreiranju novih razvojnih trendova.

Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci godinama dobro surađuju što je rezultiralo izgradnjom Kampusa na Trsatu pa tako i Znanstveno-tehnologijskog parka Step Ri koji djeluje pri Sveučilištu. Na tom tragu, zajedno smo osmislili i ponudili Ini realizaciju novog Znanstveno-tehnologijskog parka na području bivše rafinerije na Mlaki s ciljem daljnjeg razvoja znanja pa tako riječkog gospodarstva temeljenog na novim tehnologijama i visoko sofisticiranoj industriji. Drago da je vodstvo Ine prepoznalo našu inicijativu i siguran sam da ćemo vrlo skoro zajedno i realizirati ovaj projekt – naglasio je riječki gradonačelnik istaknuvši i Strategiju razvoja Rijeke koja se, uz ostalo, temelji i na razvoju gospodarstva baziranom na znanju i novim tehnologijama.

G. Krešić, član Uprave Ine, istaknuo je važnost projekta za akademsku zajednicu ne samo grada Rijeke, nego i čitave Hrvatske: „Vjerujem kako će Znanstveno-tehnologijski park koji će niknuti na atraktivnoj lokaciji bivše Rafinerije nafte Mlaka, kojoj smo kroz projekt „Prostor za vaše ideje“ dali novu svrhu, biti čvorište znanja, inovacija, izvrsnosti i napretka. Istovremeno INA nastavlja s pripremnim aktivnostima za još jedan važan projekt – radi se o izgradnji Postrojenja za obradu teških ostataka u Rafineriji nafte Rijeka. S procijenjenom vrijednošću od oko tri milijarde kuna, vjerujemo da se radi o ulaganju za koje ćemo imati jednako kvalitetnu podršku svih dionika kao što je uživa i budući Znanstveno-tehnološki park.“

Snježana Prijić Samardžija, rektorica Sveučilišta u Rijeci naglasila je „Projekt Step 2 je važan dio našeg stvaranja otvorenog sveučilišta primjerenog današnjem d otvorenom svijetu, Sveučilišta koje konkurentnost i izvrsnost stvara u suradnji sa svim dijelovima društva, Sveučilišta koje je spremno preuzeti svoj dio odgovornosti za napredak i razvoj zajednice. Step 2 ima potencijal gospodarske i društvene transformacije cijele regije, ali i Sveučilišta. Povezivanje Sveučilišta i industrije preduvjet je napretka obje strane. U današnjem otvorenom, natjecateljskom i globaliziranom svijetu nova znanja i tehnologije nastaju samo kroz suradnju i prožimanje znanosti i gospodarstva. Znanstvenici trebaju pristup novim tehnologijama kako bi stvarali nova znanja i bolje učili studente, industriji trebaju kompetentni mladi ljudi te nova znanja za stvaranje tehnologija. Naša zajednička radna skupina već dvije godine vrijedno radi kao cjelina pa Step 2 već i kao ideja uklanja prepreke, institucionalne, organizacijske i komunikacijske. No projekt je je izazovan i daleko smo od pravog uspjeha – od prvog koraka realizacije.  No ako Step 2 uspije, vrijednost našeg 1+1+1 partnerstva neće biti 3 već 111, i zato vrijedi i pokušati i ustrajati.“

Potpisivanjem Pisma namjere INA, d.d., Grad Rijeka i Sveučilište u Rijeci, izrazili su spremnost i namjeru zaključivanja sporazuma kojim će se omogućiti osnivanje zajedničke zaklade ili na drugi način sporazumno urediti dugotrajno zajedničko korištenje i razvoj lokacije bivše Rafinerije nafte Mlaka u Rijeci, radi ostvarenja ideje i projekta Znanstveno-tehnologijskog parka. Također, Pismo namjere predstavlja i korak koji će omogućiti i olakšati uključenima poduzimanje daljnjih aktivnosti vezanih uz zaključivanje zajedničkog sporazuma o dugotrajnom korištenju lokacije Rijeka Mlaka, a koje uključuju i razmatranje Ugovora o osnivanju Zaklade pred nadležnim ministarstvima i drugim tijelima državne uprave koja moraju odobriti predmetni Ugovor.

Do sada je u procesu koji prethodi realizaciji ovog projekta osnovana ekspertna skupina koju čine predstavnik Sveučilišta, STEP-a i Grada Rijeke, izrađena je Konzervatorska studija, izrađena je Urbanističko-arhitektonska studija, a Ina je dovršila istraživanja zagađenja podzemlja.

Površina Znanstveno-tehnološkog parka na području bivše Rafinerije Mlaka iznosit će 4,25 hektara, s pratećim sadržajima 8 ha dok, primjerice, takav sustav u Ljubljani zauzima 3,5 ha, Trstu 7 ha, Udinama 8 ha, a u Veneciji 9 ha. Riječ je o gradovima sa sličnim brojem studenata kakvog ima Rijeka.

U Znanstveno-tehnološkom parku razmatraju se i dodatni sadržaji poput interpretacijskog centra industrijske baštine, različitih rekreacijskih sadržaja, ugostiteljskih i trgovačkih objekata, dječjeg vrtića i drugo.

Osnovni podaci o budućem Znanstveno-tehnološkom parku:

  • ukupna površina postojećih građevina – cca 46.000 m²
  • neophodno ukloniti – cca 9.200 m²
  • zadržava se i rekonstruira za potrebe parka i druge namjene – oko 36.800 m2
  • nova izgradnja –– isključivo u funkciji znanstveno-tehnološkog parka cca 85.000 m2
  • zadržava se i prezentira i dio postrojenja – produktovodi, energana, rezervoari i sl.
  • uređuje se 17.500 m2 javnih i zelenih površina

Prezentacija o projektuPriloženi dokument