Završena prva faza modernizacije u Rafineriji nafte Rijeka

RIJEKA, 12. veljače 2011. – U Rafineriji nafte Rijeka svečano je obilježen završetak investicijskog projekta i predaja na korištenje postrojenja prve faze modernizacije riječke Rafinerije. Svečanosti su prisustvovali predsjednica Vlade Republike Hrvatske gđa Jadranka Kosor, potpredsjednik Vlade g. Domagoj Milošević, ministri g. Đuro Popijač i g. Branko Bačić, župan Primorsko-goranske županije g. Zlatko Komadina, te ostali uvaženi gosti.

Prva faza modernizacije pretpostavljala je gradnju tri procesna postrojenja u sklopu Hidrokreking kompleksa -Blagi hidrokreking, Proizvodnja vodika i Izdvajanje sumpora – te brojnih pomoćnih postrojenja i instalacija. Ukupna vrijednost investicije u prvoj fazi modernizacije Rafinerije nafte Rijeka je oko 400 milijuna eura.  Cilj je modernizacije podići razinu učinkovitosti i iskoristivosti rafinerijske prerade te osigurati održivi rast putem ekološki prihvatljivih procesa. Ujedno, modernizacija će dugoročno omogućiti jačanje Inine pozicije na postojećim tržištima te  na  tržištima u regiji.

Središnje postrojenje kompleksa je Hidrokreking/hidrodesulfurizacija. Putem hidrokrekiranja iz teških ugljikovodika dobivat će se lakši proizvodi, a hidrodesulfurizacijom će se iz njih dobivati goriva Euro V kvalitete.

Postrojenje za proizvodnju vodika projektirano je za dobavu vodika visoke čistoće postrojenju Hidrokrekinga, a po potrebi i za ostala. Osim vodika, postrojenje će proizvoditi i visokotlačnu pregrijanu paru koja će se koristiti za proizvodnju električne energije.Radovi na ovom postrojenju započeli su 10. listopada 2008. Postrojenje je pokrenuto u pogon tijekom listopada 2010. godine.

Postrojenje za odsumporavanje, tzv. Claus postrojenje za svaki projektni slučaj je u mogućnosti izdvojiti minimalno 99,8 posto sumpora iz ukupne ulazne sirovine.
Predsjednik Uprave Ine, g. Zoltán Áldott tom je prilikom istaknuo:
„Kao rezultat naše opredijeljenosti prema modernizaciji rafinerija s ciljem dostizanja standarda EU i zaštite okoliša, unaprjeđenja našeg poslovanja i održivosti rafinerijskog segmenta, te i istovremeno postizanja boljeg proizvodnog asortimana, danas obilježavamo početak probnog rada novih postrojenja u Rafineriji nafte Rijeka. INA, kao jedan od najvećih ulagača, poslodavaca i gospodarskih subjekata u Hrvatskoj ima odgovornost ostati snažna i doprinositi hrvatskom gospodarstvu.  U tom smislu, INA ima potpunu potporu svojih dioničara i odlučna je ispuniti njihova očekivanja, kao i raditi zajedno sa svim našim dionicima na planiranju budućnosti.“Priloženi dokument