Obavijest o kolačićima

Obavijest o kolačićima

Informacije o kolačićima koji se koriste na web stranici

Što su kolačići?

Kolačići su male tekstualne datoteke koje web stranice ostavljaju na vašem uređaju kada ih posjetite. Vaš ih web preglednik obrađuje i pohranjuje bilo privremeno (brišu se nakon što izađete iz preglednika) ili trajno (ostaju na vašem uređaju nakon što izađete iz preglednika).

Za što se mogu koristiti kolačići?

Kolačići se najčešće koriste kako bi web stranice mogle raditi ili biti učinkovitije, kao i za pružanje informacija vlasnicima stranica.
Kolačići omogućuju web stranici da prepozna jesu li je korisnici već posjetili ili joj pomažu da shvati korisničke preferencije. Kolačići pružaju podatke o tome koji je dio web stranice najpopularniji jer pokazuju koje stranice korisnici posjećuju te koliko vremena provode na njima. Proučavanjem ovih podataka, web stranice se mogu prilagođavati potrebama korisnika i pružiti još raznovrsnije korisničko iskustvo. Uz to, kolačići se koriste kako bi se osiguralo da podatci koji se prikazuju ispunjavaju očekivanja korisnika pri svakom sljedećem posjetu (bez da ih osobno odaberete).

Vrste kolačića

Općenito postoje tri različita načina klasifikacije kolačića: prema tome koliko se dugo čuvaju, njihovom podrijetlu i svrsi.

Trajanje
  • Privremeni kolačići – Ovi kolačići su kratkoga vijeka te se brišu kada zatvorite preglednik (ili nakon završetka sesije).
  • Trajni kolačići – Ova kategorija obuhvaća sve kolačiće koji ostaju na vašem uređaju dok ih ne izbrišete ili dok to ne učini vaš preglednik, ovisno o datumu isteka kolačića (to su npr. jezične postavke, korisničko ime i lozinka ili postavke kolačića), tako da ih ne morate ponovno odabirati pri svakom sljedećem posjetu.
Podrijetlo
  • Kolačići prve strane – Ove kolačiće na vaš uređaj izravno stavlja web stranica koju posjećujete. Samo ih ta web stranica može pročitati.
  • Kolačići treće strane – to su kolačići koje na vaš uređaj ne postavlja web stranica koju posjećujete, već treća strana poput oglašivača ili analitičkog servisa (npr. YouTube, Facebook, Twitter, Google Analytics).
Svrha
  • Obvezni kolačići – Ovi su kolačići neophodni za pregledavanje web stranice i korištenje njezinih osnovnih značajki, poput pristupa sigurnim dijelovima web stranice. Budući su ti kolačići neophodni za funkcioniranje web stranice, vlasnici web stranica ne moraju od korisnika ishoditi suglasnost za postavljanje nužnih kolačića na njihove uređaje.
  • Kolačići za preferencije – Ovi kolačići, poznati i kao „funkcionalni kolačići“, omogućuju web stranici da zapamti odabir koji ste izvršili u prošlosti, na primjer koji jezik preferirate, za koju regiju želite primati vremensku prognozu ili koje je vaše korisničko ime i lozinka tako da se možete automatski prijaviti.
  • Statistički kolačići – Poznati i kao „kolačići za performanse“, ovi kolačići prikupljaju informacije o tome kako koristite web stranicu, poput stranica koje ste posjetili i na koje ste poveznice kliknuli. Nijedan od ovih podataka ne može se koristiti za vašu identifikaciju. Svi su takvi podatci agregirani te, prema tome, anonimizirani. Njihova je jedina svrha poboljšati funkcije web stranice. To uključuje kolačiće analitičkih servisa trećih strana, sve dok su kolačići isključivo za uporabu od strane vlasnika posjećene web stranice.
  • Marketinški kolačići – Ovi kolačići prate vašu online aktivnost kako bi pomogli oglašivačima u pružanju relevantnijeg oglašavanja ili ograničili koliko puta vidite neki oglas. Ovi kolačići mogu dijeliti te informacije s drugim organizacijama ili oglašivačima.

Upravljanje i brisanje kolačića

Možete postaviti svoj web preglednik da prihvaća sve kolačiće, odbija sve kolačiće (osim nužnih kolačića) ili vas obavještava kada kolačić stigne na vaš uređaj. Svaki web preglednik je različit, stoga upotrijebite izbornik „Pomoć“ vašeg preglednika za promjenu postavki kolačića.
Za najčešće korištene preglednike, stavke izbornika za upravljanje kolačićima su sljedeće:

Google Analytics pruža dodatne opcije za odjavu s Google Analytics:
http://tools.google.com/dlpage/gaoptout?hl=en-GB .

Web stranica https://www.ina.hr/ dizajnirana je za rad s kolačićima, tako da će onemogućavanje ili ograničavanje istih umanjiti vaš doživljaj pregledavanja, kao i prouzrokovati pogrešku u funkcionalnosti web stranice.

Upravljanje kolačićima

Kolačići korišteni na web stranici https://www.ina.hr/ mogu se pronaći u tablici kolačića.