Održivi razvoj

Spajalica

Projekt spajalica dio je šire inicijative „Prostor za vaše ideje“ pokrenute u rujnu 2014. godine, u sklopu Ininog društveno odgovornog rada, s ciljem da se odabrane nekretnine koje su u vlasništvu kompanije ustupe na korištenje udrugama i pojedincima koji će svojim radom nastaviti doprinositi kvaliteti života lokalne zajednice.

Prve dvije lokacije na kojima je projekt zaživio su Inina zgrada u Medulićevoj 34, u samom centru Zagreba, te prostor u Sesvetama.

Sa pet udruga: Ljubav na djelu, Hrvatskim savezom gluhoslijepih osoba Dodir, Udrugom za promicanje kulture i umjetnosti Ja BIH…, Udrugom CRVENI NOSOVI klaunovidoktori i Udrugom Dar) potpisan je trogodišnji ugovor te su se tijekom rujna 2015. uselile u svoje prostore Medulićevoj, dok će se lokacijom u Sesvetama koristiti Udruga Krila – terapijsko jahanje, udruga osoba sa cerebralnom i dječjom paralizom, na osnovu ugovora na deset godina. U rujnu 2016. godine svečano je predstavljeno i novo vanjsko jahalište koje je za udrugu izgradila INA s partnerima kroz akciju „Dodajmo još jedno pero u njihova Krila“.

U pripremnoj fazi projekta, u suradnji INA Kluba volontera i volontera iz redova udruga, organizirane su prve zajedničke radne akcije. U Medulićevoj su volonteri oslikavali zidove stubišta motivima koji se povezuju uz svaku pojedinu udrugu, dok su u Sesvetama čistili površine vanjskog jahališta i prostora oko gospodarskih zgrada.

Zašto spajalica?

Proces osmišljavanja imena i vizualnog identiteta projekta realiziran je pod kreativnim vodstvom Krešimira Katušića, slobodnog umjetnika, kipara koji je jedan od partnera projekta.

Naziv spajalica odabran je kao simbol spajanja različitih udruga (različitih pojedinaca, različitih lica) na jednom mjestu koje prije svega postaje platforma za daljnje pomaganje vlastitim štićenicima/članovima, ali isto tako mjesto suradnje među udrugama, kao i suradnje s Inom na različitim projektima korisnima za širu zajednicu.

Partneri spajalice:

INA je ovim projektom postala pionir u Hrvatskoj u području društveno odgovornog upravljanja nekretninama, za što je dobila i vrijedna priznanja. Hrvatska udruga za odnose s javnošću (HUOJ) dodijelila je projektu nagradu GrandPRix kao najboljem komunikacijskom projektu u kategoriji društveno odgovornog poslovanja za 2015. godinu, dok je u lipnju 2016. godine Spajalica osvojila i Golden Barrel Award, prvu poslovnu nagradu MOL Grupe, i to u kategoriji „uključenost zaposlenika“.